Terug

Terugkerende blaasontsteking?

Vicky & Olivier

Goeienavond,

 

Wij hebben een golden retriever teefje. Vanaf we ze in huis hadden waren er problemen met het plassen. Ons hondje moest enorm veel plassen. Teveel naar onze mening, hoewel de dierenarts zei dat dit normaal was. Na een eindje drongen we aan op een urineonderzoek en onze puppy bleek een blaasontsteking te hebben. Toen zijn we gestart met antibiotica, enkele weken. Omdat dit niet hielp hebben we dan andere antibiotica gekregen, terug voor enkele weken. Maar ook dit hielp niet. Dan werd er een punctie met echo uitgevoerd bij ons hondje, zo konden ze nagaan welke bacterie de ontsteking veroorzaakt om zo een juiste antibiotica te kunnen voorschrijven. Deze hebben we dan 5 weken gegeven. Toen waren we zo opgelucht want ons hondje was na maanden van zijn blaasontsteking verlost!

 

Helaas, na 3 dagen stoppen met de antibiotica heeft ze weer symptomen van een blaasontsteking. Wat zou het probleem kunnen zijn? We weten het echt niet meer, we dachten eerst aan ectopische ureter maar daar heeft ze niet echt de symptomen voor. De bacterie die de ontsteking veroorzaakte was E. coli. Volgende week wordt er weer een punctie uitgevoerd om na te gaan of het terug dezelfde bacterie is die de ontsteking veroorzaakt. Dit is al maanden bezig en begint zowel voor ons hondje als voor ons door te wegen. Welke zouden naar jullie mening op basis van bovenstaande info de mogelijke oorzaken kunnen zijn?  Op de echo waren geen abnormaliteiten zichtbaar, behalve dan een verdikte blaaswand door de langdurige ontsteking. Ons hondje ziet er heel gezond uit, is heel speels, eet & drinkt zeer goed. Ze is nu 6 maanden oud.   

 

Alvast bedankt voor jullie antwoord!   

 

Vicky & Olivier   


1 Antwoord

Antwoord van D.A.P. Mouwen

Beste Vicky en Olivier,

 

Heel vervelend dat jullie hond zo lang en zo vaak blaasontsteking heeft. Ik kan me voorstellen dat je daar moedeloos van wordt.

 

Allereerst, het is vrij ongebruikelijk dat een hond zo makkelijk en zo snel opnieuw een blaasontsteking ontwikkeld.  Eigenlijk kun je er van uitgaan dat er een andere, nu nog onbekende oorzaak, achter zit. 

 

Als de echo onvoldoende duidelijkheid geeft over de oorzaak van de terugkerende blaasontsteking, dan is er verder onderzoek nodig. 

 

Je kunt dan denken aan een dubbelcontrast rontgenonderzoek (brengt vooral aandoeningen als een urachusfistel naar voren, maar dat zien we vooral bij katten) of een scopie van de blaas (kan de hele binnenbekleding van de blaaswand bekeken worden op afwijkingen). 

Waar verder naar gekeken moet worden is of de hond geen problemen hogerop in de urinewegen heeft (nierbekkenontsteking). Een bloedonderzoek, gericht op nierfunctie, kan daar een aanwijzing voor geven. 

 

Kortom, het lijkt me nu belangrijk je vooral te focussen op de mogelijk achterliggende oorzaken en de blaasontsteking als symptoom te zien. 

 

Met vriendelijke groet, 

 

Ronald Mouwen

dierenkliniek de Schakel

 

www.dkdeschakel.nl