Terug

Vraag over niet gestelde diagnose?

C. Akkerman

Goedendag,
 Ik zou heel graag jullie menig willen horen over het volgende als het mogenlijk is.

 

Achtergrond:
Onze kater word in maart 4 jaar oud, hij heeft het eerste 1,5 jaar buiten gelopen en alleen met dierenarts in aanraking geweest voor sterilisatie, Daarna werd het een binnenkat i.v.m verhuizing, wij hebben er een jaar geleden een poes (kitten) bijgenomen, daar kwamen na een week symptomen van niesziekte naar boven, zij heeft Sem (de kater) aangestoken en dat is uiteindelijk bij allebei genezen met de nodige medicijnen.

Nou is Sem in de laatste 1,5 maand ineens van 3,9 kg naar 2,6kg gegaan, wij dachten dat het door z'n gebit kwam omdat hij een schrapend geluid produceert en z'n kop altijd schuin houd naar 1 kant, links en rechts wil nog wel eens wisselen, hij doet het bij al het voer wat we in 3 jaar geprobeert hebben van hard tot zacht voer en ook bij boteramworst ofzo. maar z'n vacht werd dof en we zijn naar de dierenarts gegaan, die heeft allerlei onderzoeken gedaan waaronder op leukemie, kattenaids en diabetes maar alle bloedwaardens zijn goed incl. de lever en nierfunctie, met uitzondering van de eiwitwaardens, die zijn allemaal te laag. Nu is er tegen ons gezegd dat ze geen diagnoze weten te stellen dus hem op pretnison zetten en krachtvoer meegeven en simpel gezegd, als hij in 2 weken tijd niet aankomt of opknapt we over euthenasie moeten gaan nadenken. Ik heb zoals u misschien begrijpt wat moeite met deze diagnose omdat we geen idee hebben wat we kunnen verwachten. ik zou erg graag uw mening hierover willen. alvast bedankt, cokkie.


1 Antwoord

Antwoord van Animo Dierenkliniek

Beste Cokkie,

Als de eiwitwaardes te laag zijn, kan het zijn dat Sem ergens eiwit verliest, dit kan via de urine (echter nieren waren goed), via bloedverlies (waarschijnlijk niet) maar ook via de darmen. Dit heet Protein Loosing Enteropathy (een duur woord voor darmaandoening waardoor je eiwit verliest). PLE kan door verschillende oorzaken komen, waaronder alvleesklierontsteking, darmontsteking, absorptieproblemen in de darm, soms ook voedselovergevoeligheid. 

 

 

Door het tekort aan eiwit wordt vaak ook de vacht doffer, de scheve kop kan ik er niet zo 1 2 3 bij plaatsen, maar dat is lastig als je de kat niet ziet. 

Als het schrapende geluid een soort tandenknarsen lijkt komt dit bij katten vaak ook door maagpijn...

 

Er zijn zeker nog wat aandoeningen die kunnen worden uitgesloten. Als de kwaliteit van het leven niet in het geding is dan zou ik zeker verder onderzoek overwegen (verder bloedOZ, evt echo buik, hypoallergeen voer, bv op de Universiteitskliniek in Utrecht zitten gastro-enterologen voor dieren, hier heb je wel een verwijzing van je dierenarts voor nodig). 

 

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. 

Mvg Laura ten Berge