Terug

Waar heeft mijn cavia last van?

Rob H

Sinds kort gebruikt onze cavia (mannetje +/- 5 jaar oud) zijn rechter achterpoot moeizaam. Als we hem laten zwemmen gebruikt hij beide achterpootjes wel, maar die van rechtsachter gaat niet recht naar beneden maar meer langs zijn buik. Nageltjes houden we netjes bij, dus die zijn niet te lang. Verder viel mij op tijdens afdrogen na zwemmen dat hij een grote klont ontlasting deed. De kleur van de ontlasting was rood achtig en het stonk ook wel. Hierover vond ik op internet dat dit een verstopte anaalzak zou kunnen zijn. Of dit ook het rare gedrag van zijn achterpootje verklaard weet ik niet.

 

Verder lijkt hij geen pijn te hebben (laat zich oppakken en ik mag overal aankomen). In zijn kooi (met kranten zaagsel en hooi ligt hij eigenlijk de hele dag op 1 plek. Hij krijgt bijna dagelijks sla/paprika/lof of ander lekkers, dus een vitamine c tekort lijkt mij niet aan de orde, We hebben nu een waterbakje vlak bij hem staan, want het waterflesje wat aan de kooi hangt gebruikt hij niet. Zijn gewone cavia voer eet hij ook minder nu.

 

Ik hoop dat de symptomen door iemand herkend worden en het zou prachtig zijn als er een oplossing is waardoor het beestje nog een tijdje bij ons kan zijn.

 

Alvast bedankt voor een eventueel antwoord.

 

 


1 Antwoord

Antwoord van Dierenkliniek De Wetering

Minder eetlust en afwijkende ontlasting kan op gebitsproblemen wijzen. Het acvhterpootje kan ik er zo niet bij verklaren. Vitamine C gebrek zou theoretisch kunnen, maar inderdaad met uw keuze van voeding is dat niet heel waarschijnlijk. Mogelijk is er trauma in het spel (geballen). In elk geval is het verstandig om hem na te laten kijken, want hij heeft duidelijk ergens last/pijn.

 

Met vriendelijke groet,

 

Sjoerd van der Wardt

Dierenkliniek De Wetering, Amsterdam