Terug

Waarom eten honden in in deze koude periode hondenpoep?

Schaefer

Beste dierenartsen,

 

Mijn Labrador heeft altijd poep gegeten heb alles geprobeerd. Nu begint mijn teckel ook poep te eten en dan bevroren. Nu hoorde van andere hondenbezitters in het bos dat hun honden het nu ook doen. Hoe komt dat?

en...... Wat is ertegen te doen? 

 

Alvast bedankt,

 

Schaefer


2 Antwoorden

Antwoord van Dierenziekenhuis Drechtstreek locatie 's-Gravendeel

Beste Schaefer,

 

 

Beste Schaefer,

 

Coprofagie, oftewel het eten van ontlasting, komt veel voor bij honden.

 

Hondeneigenaren beschouwen dit gedrag als onsmakelijk en dus ongewenst gedrag. Wie wil er nou graag een lik van een hond die net ontlasting heeft gegeten?

Niet alleen gaat de hond erg uit de bek stinken, ook kan de hond geïnfecteerd raken met endoparasieten.

 

Door het eten van o.a. paardenmest kan een hond ook erg ziek worden.


 

Het eten van ontlasting wordt als reden genoemd om afstand te doen van een hond.

Er bestaan verschillende vormen van coprofagie.

Er worden twee hoofdtypen onderscheiden:

* Intraspecifieke coprofagie (het eten van ontlasting van honden)

* Interspecifieke coprofagie (het eten van ontlasting van andere dieren)

 

Onder Intraspecifieke coprofagie worden er weer twee soorten onderscheiden:

* Autocoprofagie (het eten van de eigen ontlasting)

* Allocoprofagie (het eten van ontlasting van andere honden)

 

Uit onderzoek naar coprofagie kwam naar voren dat de meeste coprofage honden lijden aan een bepaalde vorm. De meest voorkomende hiervan is Interspecifieke coprofagie.

Daarna wordt een combinatie van twee vormen veel vertoont. Dit zijn dan vaak honden die ontlasting van andere dieren en van andere honden eten.

Tot slot is er nog een kleine groep die alle vormen van coprofagie vertoont.

 

Waarom een hond coprofagie vertoont is niet altijd duidelijk. Wel kwam uit verschillende onderzoeken naar voren dat het gedrag erg veel bij pups en jonge honden voorkomten dat coprofagie meer voorkomt bij zwerfhonden of van straat geredde honden.


 

Teven vertonen over het algemeen vaker het eten van alle soorten ontlasting dan reuen.

 Het aparte is, dat bij intraspecifieke coprofagie geen geslachtsverschil is te zien. Waarom is niet bekend.

Het is wel normaal voor een zogende teef intraspecifiek coprofaag te zijn, zo houdt zij het nest schoon. Alle andere vormen van coprofagie worden als abnormaal gedrag beschouwd .

Pups nemen dit gedrag soms over van hun moeder. Normaal stopt dit vanzelf, maar wanneer deze pups te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald, kan de coprofagie langer aanhouden.

Coprofagie bij pups hoeft niet altijd gekopieerd te zijn van de moeder, soms maakt het onderdeel uit van hun experimenten. Vaak zal de nieuwigheid er snel af zijn en houdt het vanzelf op. Hier kan beter geen aandacht aan worden besteedt, anders wordt het vaak toch weer interessant voor de pup en duurt de coprofagie langer.

 

Autocoprofagie kan ook ontstaan tijdens de zindelijkheidstraining.

Door op een straffende manier de zindelijkheidstraining toe te passen, kan de hond angst ontwikkelen. Dit gebeurd vooral bij wat oudere honden die al tijden gewend zijn om hun ontlasting gewoon te doen.

Een angstige hond zou, om straf te voorkomen, de uitwerpselen kunnen gaan op eten. Honden die dit doen worden recyclagehonden genoemd.

Deze reden van coprofagie is erg moeilijk op te lossen. Het beste is natuurlijk om dit te voorkomen. Dit kan vrij simpel, door een degelijke zindelijkheidstraining toe te passen.


 

Soms lijkt het alsof een hond graag wil worden gestraft. Zulke honden doen er alles aan om aandacht te krijgen en leven daarbij met de regel: negatieve aandacht, is ook aandacht.

Het kan dus zijn dat zo'n hond expres onzindelijk gedrag vertoont, waardoor de eigenaar boos kan reageren of de uitwerpselen gewoon op ruimt. In beide gevallen geeft de baas aandacht aan de hond.

Die onzindelijkheid kan al gauw een stapje verder gaan wanneer de hond heeft gemerkt dat hij als coprofaag (vaak alle vormen) ook zulke aandacht ontvangt en dus eigenlijk dubbelop.

Het lijkt wat vreemd, maar toch komt dit veel voor. Net als honden die zich gewoonweg vervelen. Zij vertonen vaak een zelfde soort gedrag.

Geef deze soorten honden voldoende aandacht en zorg ervoor dat hij bezig blijft, zo hoeft hij geen negatieve gedragingen te vertonen om aandacht te krijgen.

Mocht het eens gebeuren dat u toch uitwerpselen op moet ruimen, kunt u dit het beste doen buiten het zicht van de hond.

 

In een roedel honden kan een dominante hond allocoprofagie vertonen.

Door middel van geuren bepalen honden hun territorium. Meestal gebeurd dit alleen door met urine deze omgeving af te bakenen.

Heel soms wil een dominante hond allocoprofagie vertonen door de ontlasting van een rivaliserende hond en dus zijn geur, te verwijderen. Hierna zal de dominante hond ook over de plek urineren om zijn eigen geur te verspreiden.

 

 

 

Honden houden van een schoon nest. Honden die te lang worden opgesloten in een kleine ruimte (zoals bijvoorbeeld een te kleine bench) worden dan vaak autocoprofaag. Zij kunnen hun ontlasting niet ver genoeg doen en houden hun nest schoon door de ontlasting op te eten.

Geef een onzindelijke pup voldoende ruimte (maar niet teveel). Als u weet dat uw pup een hele nacht nog niet vol kan houden, ga er dan 's-nachts nog een extra keertje uit en zorg ervoor dat u het nest regelmatig schoon maakt. Zo zal de hond niet eens een kans krijgen coprofagie te ontwikkelen.

 

Vooral vroeger werd voeding aangewezen als een oorzaak van coprofagie. Door een tekort aan essentiële voedingsbestanddelen, is het mogelijk dat een hond dit tekort probeert bij te werken door de uitwerpselen van andere honden en andere dieren te eten.

Volgens onderzoek kan een tekort aan thiamine (vitamine B1) coprofagie veroorzaken.

In Nederland en andere westerse landen komt deze oorzaak van coprofagie bijna niet voor.

Hier worden kant en klare voedingen verkocht en zelfs diegene van mindere kwaliteit bevatten alle essentiële bestanddelen.

Dit gebeurd dus alleen bij dieren die met de pot mee eten of dieren die een lichamelijke afwijking hebben. Coprofagie kan bijvoorbeeld een van de symptomen zijn van EPI (exocriene pancreas insufficientie). Dit is een aandoening waarbij de alvleesklier onvoldoende enzymen uitscheidt. Deze enzymen helpen bij de vertering van voedsel. Ook kunnen parasieten en spijverteringsstoornissen coprofagie veroorzaken.

 

Honger en dus ook vraatzucht is een van de meest voorkomende oorzaken van coprofagie. Honden die op een dieet staan en trek hebben zullen alles wat ze kunnen vinden op eten. Vaak vindt een hond ontlasting van (vooral) andere dieren nog hartstikke lekker ook, dus dat zal hij dan ook zeker niet overslaan.

 

Wat kunt u eraan doen?

In boekjes en op internet kunt u verschillende "oplossingen" vinden. Er wordt dan bijvoorbeeld aangeraden om uw hond regelmatig een eierkoek of een stuk ananas te voeren. Bij spijsverteringsstoornissen zou dit kunnen helpen, maar zolang u niet kunt vaststellen wat de oorzaak is van de coprofagie, is de kans op succes van een therapie zeer klein.

 

Bij de meest voorkomende oorzaak van coprofagie (honger en/of vraatzucht) is consequent afstraffen de meest succesvolle methode.

 

Mocht de coprofagie aanhouden en/of erger worden, is het aan te raden contact op te nemen met een PDTE gecertificeerd gedragstherapeut. Bijvoorbeeld: Lucinda Mol 065093679.

 

Ik hoop hiermee uw  vraag naar voldoending te hebben beantwoord.

Met vriendelijke groet,

Liesbeth Hamers


Antwoord van Dierenziekenhuis Drechtstreek locatie 's-Gravendeel

Beste,

overigens is er geen wetenschappelijke reden waarom de honden waarover u spreekt meer ontlasting eten in de winter dan de rest van het jaar.

Mogelijk vinden zij koude ontlasting het lekkerst!

 

Met vriendelijke groet,

Liesbeth Hamers