Terug

Waarom heeft mijn hond zo n jeuk?

Y vd Brandt

Ik ben al ruim een jaar aan het dokteren met mijn kooikerhondje, ze heeft brand gehad een jaar geleden, sindsdien krijgt ze geen varkensvlees , brood kaas of aardappelen meer, ik heb ze op speciaal hypoalergen voedsel gezet van royal canin maar ze blijft jeuk houden, het begint met een blaasje,puistje en dan gaat ze bijten tot bloedens toe ,  en haren eruit trekken, het gevolg is kale plekken en korsten overal. tevens heb ik haar velcote olie toegediend , dit hielp voor de schilfers en droge huid maar het bijten gaat niet over, van de dokter heeft ze spuiten gehad voor de jeuk maar omdat hij het ook niet weet, krijgt ze prednison, het heeft niets met vlooien te maken want ook daar is ze voor behandeld. tevens heb ik al een bloedtest laten doen voor haar schildklier maar ook dit was oke. heeft iemand nog een idee hierover, want we hebben nu bijna alles al geprobeerd, het enige was ik nog zou kunnen doen is een allergietest volgens de dokter.

 

gr Yvonne


3 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Jeuk wordt vaak door een combinatie van factoren veroorzaakt. Gezien uw verhaal van puistjes is in ieder geval van een huidinfectie sprake. Deze veroorzaakt op zichzelf al jeuk. Mijn inziens is een antibacteriële behandeling daarom sowieso aan te raden. Jeuk kan daarnaast ook door infecties met parasieten en schimmels veroorzaakt worden. Afhankelijk van de aard van de klachten kan inderdaad  ook een allergie aan de basis liggen: onder andere  voedsel, vlooien, contactallergie (mandje, shampoo, etc.) en atopie (allergie tegenover mijten/pollen/huidschilfers/...) kunnen op zichzelf of in combinatie aanwezig zijn.

 

Wat de oorzaak precies is, is zonder onderzoek en vraaggesprek moeilijk te stellen. Een zelfgemaakt  hypoallergeendieet bestaande uit een eiwit- en koolhydraatbron die de hond nooit heeft gehad (paard en aardappel bijvoorbeeld)  heeft overigens de voorkeur boven een commercieel dieet. Om de effecten hiervan goed te kunnen beoordelen is het belangrijk dat men zich minimaal 6 tot 8 weken strikt aan dit dieet houdt. Wordt de hond nog iets anders gegeven waar het mogelijk allergisch voor kan zijn, ook al is het maar een héél klein beetje,  doet het effect van het hele dieet teniet. Ik ga er uiteraard  vanuit dat u zich strikt aan het dieet heeft gehouden, maar volledigheidshalve wil ik toch even op het belang wijzen aangezien het een mogelijke oorzaak kan zijn van het aanhouden van jeukklachten. Een gelijktijdige vlooienpreventie wordt ook vaak aangeraden. Een enkele beet per week van een vlo is voldoende om de klachten in stand te houden en vlooien hoeven zodoende niet op de hond te zien te zijn. Bovendien kunnen bij atopische patiënten ook gelijkijdig een vlooien- en/of voedselallergie gezien worden.

 

Jeukpatiënten zijn heel lastige patiënten. Soms is de oorzaak gemakkelijk te vinden, maar vaak gaan er heel wat onderzoeken en behandelingen aan vooraf. Heel frusterend, voor zowel eigenaar als dierenarts. Het doel is vaak om de patiënt door een systematisch aanpak onder de jeukdrempel te krijgen. Vaak begint dat met het zoeken naar oorzaken en behandelen van secundaire bacteriële huidinfecties. Elk dierenarts heeft daarbij overigens zo zijn of haar eigen werkwijze. Prednison gaat de jeuk uiteraard tegen, maar is enkel een symptomatische behandeling. Daar waar mogelijk wordt het liefst de oorzaak aangepakt, aangezien prednison op lange termijn vervelende bijwerkingen heeft. Een allergietest kan een mogelijke oplossing bieden, alhoewel er wel kanttekeningen zijn. Niet op alle allergenen kan namelijk getest worden en het aflezen van de resultaten is niet altijd gemakkelijk.


Antwoord van Y vd Brandt

Geachte,

 

Bedankt voor uw reactie, ik vraag me af wat voor dieet u bedoelt met paard en aardappelen? wat kan ik dan geven? En kan ik met u antwoord bij mijn dierenarts vragen om een behandeling voor bacteriele huidinfecties? Het is inderdaad heel lastig om te behandelen hier ben ik na een jaar dokteren wel achter gekomen, de prednison is idd een laatste middel als men het niet meer weet, en de spuiten met corsotyl is voor de directe jeuk weg te halen voor 2 weken zodat de huid kan genezen. ik vind het voornamelijk voor mijn hond vervelend want jeuk is erger dan pijn lijkt me. zou het ook kunnen zijn dat het wormen keur nodig is? Het dieet heeft wel wat geholpen maar soms vangt ze ergens nog wat lekkers en krijgt ze toch iets anders binnen dan alleen haar brokken, haar koekjes heb ik met lam en rijst gekocht en tevens af en toe een schapenhoef met schapenvet erin als botje.

Graag hoor ik nog van u


Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Het beste hypoallergeen dieet wordt zelf gemaakt. Belangrijk  om een eiwit- en koolhydratenbron te kiezen die de hond nooit heeft gehad. Meestal bestaat dat uit het zelf koken van aardappelen en vlees zoals paardenvlees. Kalkoen zou in principe ook kunnen, maar dat kan kruisreactie geven met een kippenvleesallergie. Bij voorkeur zou dus gekookte aardappelen en gebraden paardenvlees geven. Een commercieel hypoallergeen dieet zoals royal canin kan conserveringsmiddelen e.d. bevatten waar in principe ook een allergie tegen kan bestaan. Dit dieet moet echt STRIKT  6 tot 8 weke gegeven worden. Als u iets anders geeft, ook al is het maar een kruimel, steken de symptomen weer de kop op en is de diagnose voedselallergie niet vast te stellen of uit te sluiten. Dus echt belangrijk om naast de aardappelen en paardenvlees niets maar dan ook niets anders te geven! Na 6 tot 8 weken hoeft uw hond niet compleet jeukvrij te zijn, maar de klachten moeten voor een voedselallergie wel flink verminderd zijn.

 

Gezien de puistjes is er wel sprake van een secundaire bacteriële huidinfectie en ideaal gezien wordt dit wel met antibiotica en/of antibacteriële zalf/shampoo behandeld. U zou dit uiteraard met uw eigen dierenarts kunnen bespreken. Een wormenkuur is m.i. met betrekking tot de klachten niet echt nodig.

 

Uit uw verhaal maak ik wel op dat de jeuk erg heftig en constant is. Dit zou wel erg passen bij een voedselallergie waarbij heel kenmerkend is dat honden zo'n erge jeuk hebben dat ze zichzelf echt verwonden. Vooral nu u aangeeft dat het dieet wel wat verbetering gaf. Het dieet zou ik dan ook zeker starten, maar deze keer echt absoluut niets anders daarnaast geven!

 

Mocht het dieet na 6 tot 8 weken sterke verbetering geven, dan is de diagnose voedselallergie gesteld en dient vervolgens steeds een nieuwe voedingsbron bij het dieet toegevoegd worden om vast te kunnen stellen tegen welke voedingsbron uw hond allergisch is.