Terug

Waarom heeft mijn kat elke herfst enorme jeuk?

Bakker

Hallo,

 

Mijn kat heeft sinds een paar jaar acuut elke herfst enorme jeuk. Het begon zomaar en het is niet meer weggegaan. Pas ver in de winter als het echt koud wordt, neemt de jeuk af. Ik ben met mijn kat al meerdere malen naar een dierenarts geweest. Ze kreeg antihistamine, pijnstillers en een kraag. De dierenarts vermoedde eerst vlooienallergie, waarbij de kat bij één vlooienbeet al weken last kan hebben.

 

Nadat het het jaar erop rond dezelfde tijd terugkwam, kreeg mijn dierenarts het vermoeden van herfstmijt. Hij vertelde mij dat katten dat makkelijk buiten kunnen oplopen. Echter komt mijn kat niet buiten. Er werd me toen uitgelegd dat het ook in huis kan zitten. Na dagenlang stofzuigen bleef mijn kat jeuk houden en haar vel openkrabben en bijten. Hele kale plekken ontstonden rond de staartaanzet en haar nek krabt ze tot bloedens open. Weer kreeg ze antihistamine en pijnstillers, maar het lijkt allemaal niet te werken.

 

We hebben alles geprobeerd, tot verhuizen aan toe (de dierenarts zei dat ik in een bossige omgeving woonde waar herfstmijt makkelijk het huis in kon)... Ik ben ten einde raad, het is nu weer herfst en mijn kat krabt zich wederom he-le-maal kapot. Help!


1 Antwoord

Antwoord van Dierenkliniek de Liemers

Goedemorgen heer, mevrouw Bakker,

 

Het is heel vervelend dat iedere herfst de problemen terugkomen. Ik ben het met mijn collega eens dat aan het einde van de zomer de vlo een verdachte oorzaak is. Onafhankelijk van de oorzaak raad ik altijd aan om iedere mogelijk prikkel zoveel mogelijk te voorkomen. Dit betekent een optimale vlooienbestrijding. Het middel dat nu het snelst werkt is een tablet voor de kat.

 

Verder zijn er gezien de seizoensinvloed vele mogelijke allergenen. Dit kunnen zowel in huis, als buitenshuis voorkomende stoffen zijn. Doorat de kachel in de herfst aan gaat, kunnen er allergenen zoals huisstofmijt meer door de lucht verspreiden. 

 

Mijn advies is de kat tijdig te behandelen, vóór er al uitgebreidere huidveranderingen aanwezig zijn. Het krachtigste middel voor de kat is een vloeistof, die ongeacht de oorzaak de jeuk remt. Deze vloeistof, mag langdurige gegeven worden. Een nadeel is dat het vaak wel enkele weken duurt voordat er merkbaar resultaat is. Alternatief is een injectie, die snel en krachtig is, maar niet langdurig/frequent gebruikt mag worden.

 

Veel succes!

 

Met vriendelijke groet,

 

Drs A.J.H. Bruns

Dierenkliniek de Liemers, Zevenaar