Terug

Waarom is, met vriendelijke groet mijn hond haar buikje na overlijden zo blauw geworden?

Becker Rita

Mijn hondje, een 13,5 jarig maltezertje is plots gestorven,  ze had 2 jaar een hartkwaal waarvoor ze goed behandelt werd. Zaterdag is ze geheel onverwacht in onze tuin overleden en het spijtige is dat er niemend bij was omdat we dit niet hadden zien aankomen. Toen we haar vonden was ze dus al overleden. De dierenarts is haar komen ophalen en toen we haar daar vanmorgen gingen halen om naar het crematorium te brengen  zagen we dat Noesje haar buikje donkerblouw was geworden en dat ze had gebloed uit haar neusje. De ene arts zei dat dit kwam door vochtophoping gepaard met hartfalen en daardoor het bloeden uit de neus, terwijl een andere arts beweert dat dit verschijnselen zijn van een vergiftiging door iets giftigs te eten. Ik voel mij zo schuldig dat ik er niet bij was toen ze stierf !!! Graag had ik jullie mening hierover. Een diepbedroefd baasje, Rita

 


2 Antwoorden

Antwoord van Animo Dierenkliniek

Gezien het al bekende hartprobleem van uw hondje lijkt de eerste uitleg (vochtophoping door acuut hartfalen) het meest aannemelijkst. Als het hart in de laatste fase van hartfalen komt, kan het niet alle vocht vanuit het lichaam naar de longen en verder rondpompen. Dit gaat dan uit de bloedvaten treden in de weefsels en buik.

Door het zuurstoftekort wat dan ontstaat, kunnen de kleinere vaatjes door hogere druk knappen. 

De intoxicatie kan ook deze verschijnselen geven, dit is dan vaak een vergiftiging met ratten/muizengif.Zolang je niets vreemds in de tuin hebt gevonden. Ook zien we deze verschijnselen vaak pas na 3 dgn. 

 

Heel veel sterkt met het vreselijke verlies vanje Noesje. Maar wees gerust alhoewel dit misschien vreemd klinkt. Dood door hartfalen kan zodanig snel optreden dat ze er zelf niets van door heeft gehad.

 

Mvg

Laura ten Berge


Antwoord van Becker Rita

Graag wil ik u bedanken voor het antwoord op mijn vraag ivm mijn hondje Noesje. Het is een grote troost voor ons om te weten dat ze er niets van door heeft gehad , dat ze waarschijnlijk niet geleden heeft. Wij missen haar enorm maar dit verzacht een beetje onze pijn om haar verlies. Heel, heel fel bedankt!

 

Mvg

Rita