Terug

Waarom is mijn gecastreerde reu niet te houden?

Ellen-Marie Janse

3 jaar geleden hebben wij een hond gevonden op de weg, zonder chip en met een behoorlijk wond. Wij hebben deze hond naar de dierenarts gebracht en uitiendelijk gehouden.

Het gaat hier om een mix, labrador, destijds was de geschatte leeftijd 9 maanden. De hond was erg rustig en meegaand en leerde snel. Wij woonden destijds in een dorp en lieten de hond 3 maal daags uit. Uiteindelijk werd de hond steeds drukker en met name tijdens het uitlaten, is hij niet meer te houden. Om hem zijn energie kwijt te laten raken namen wij hem mee naar een vriendin die in een boerderij woont en veel ruimte had waardoor de hond los kon lopen. Hij speelde daar aanvankelijk ook met haar honden (reuen). Maar onze hond werd steeds drukker, begon erg agressief gedrag te vertonen naar andere honden en bleef steeds vaker langer weg als wij hem los lieten. Als hij werd uitgelaten aan de riem, trok hij enorm en kwijlde de hele route.

Opnieuw zijn wij naar de dierenarts gegaan om hem na te laten kijken. Wij twijfelde aan het feit of hij wel echt was gecastreerd. Dat bleek toch het geval.

Sinds 5 maanden wonen wij in een huis met veel land waar de hond volop zijn gang kan gaan. Wij hebben een hele oude herder opgenomen (niet gecastreerd) met wie onze andere hond totaal niet overweg kan. We houden hen dus gescheiden, mede om stress bij de oude herder te voorkomen (kan niet erg goed lopen vanwege zware HD).

5 dagen geleden is onze mix labardor plots verdwenen en na 4 dagen zoeken bleek hij in een asiel te zitten. Nadat wij hem hadden opgehaald hebben wij hem in zijn buiten, binnen ren gedaan waarin hij een paar uur per dag verblijft als de andere hond los is. Daar is hij in 10 minuten 3 keer uitgebroken (nog nooit gebeurd) Dit bleek te maken te hebben met een loops teefje dat enkele kilometers verderop woont.

Wij hebben hem bij het teefje opgehaald en sindsdien is er niets meer met de hond te beginnen. Hij blaft, piept en jankt. eet niet en is bijna niet te houden. We hebben hem wegens overlast opgesloten in een binnenhok en laten hem weer 3 keer per dag uit. Maar dit is natuurlijk een hele trieste situatie en wij willen hier zoooo graag verandering in. Zou u ons kunnen aangeven wat een oplossing zou kunnen zijn want het beheerst op dit moment een groot deel van ons leven.

Alvast onze dank

Ellen-Marie Janse

Sant ferriol Spanje


1 Antwoord

Antwoord van Animo Dierenkliniek

Beste Ellen-Marie,

 

zoals het klinkt (mn het uitbreken wegens een loops teefje) lijkt het inderdaad alsof hij niet gecastreerd is. Mag ik vragen hoe dit gecontroleerd is? Is zijn testosteron-gehalte in het bloed gemeten? 

 

De rest van de gedragingen (wegblijven, agressief) kan ook te maken hebben met dominantie. Als dit het geval is, dan zijn er verschillende methodes om hem duidelijk te maken dat jullie de alfa zijn. Maar dan is het verstandig om een gedragstherapeute bij je langs te laten komen zodat hij/zij de precieze situatie kan beoordelen.

Het blijft een zeer lastig probleem. 

 

Met vriendelijke groet,

Laura ten Berge