Terug

Waarom krabt mijn kat zijn hals stuk ?

Ciska

Mijn kat (poes) krabt zichzelf tot bloedens aan toe. Met name de hals en haar kopje. Vlooien, wormen, voedselallergie zijn uitgesloten. Huidonderzoek heeft ook niets opgeleverd. Er heeft ook geen omgevingsverandering plaats gevonden zodat er sprake kan zijn van stres. Ze eet goed, speelt en knuffelt. De dierenarts weet het niet meer. Ze is bijna anderhalf jaar en gesteriliseerd.

 


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste Ciska,

 

Jeuk op de hals en kop bij een poes klinkt wel als een vorm van allergie, maar kan bv ook door een bacterie, schimmel of gist worden veroorzaakt. Het klinkt echter alsof dit laatste ook al uitgezocht is.

 

Indien de kat behandeld is met prednison-achtige stoffen en daar goed op reageert is een allergie het meest waarschijnlijk.

Vaak wordt jeuk op de kop veroorzaakt door een eiwit in de voeding en dit kan heel lastig uit te zoeken zijn. De kat moet dan minimaal 6 weken op een speciaal dieet waarin de eiwitten bewerkt zijn of op basis van 1 soort eiwit zijn en daarnaast helemaal niets anders eten, ook geen snoepjes. Dit kan (zeker bij katten die ook buiten komen) een behoorlijke uitdaging zijn.

 

Verder kan de kat last hebben van een atopie (een allergische reactie op stoffen in de omgeving, vergelijk hooikoorts bij de mens). Dit kan seizoensgebonden zijn, maar ook het hele jaar door klachten geven. Om dit uit te zoeken kun je een bloedonderzoek laten doen. Er bestaan ook huidtesten om te kijken waar de kat allergisch voor is.

Ook een contactallergie (bv voor het etensbakje of een wasmiddel) behoort tot de mogelijkheden, maar is minder waarschijnlijk.

 

Een allergie is een heel traject om uit te zoeken en kan behoorlijk frustrerend zijn. Er bestaan zelfs speciale allergiepoli's voor dieren.

 

Heel veel succes!

 

Karin Kastelijn

Pet Wellness Center