Terug

Waarom poept mijn kat in huis?

Tinka

Hallo,

 

Mijn kat is 15 jaar oud en poept sinds een aantal maanden af en toe in huis. Hij kan naar buiten. De ene keer is de poep dun, dan weer stevig. Kan dit fecale incontinentie zijn? Wat is raadzaam om te doen? Ontlasting laten onderzoeken, een wormenkuur geven? Het is een groot probleem. Graag een indicatie over wat het eventueel kan zijn. Bij voorbaat dank.

 

Met vriendelijk groet,

 

Tinka


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste Tinka,

 

Er zijn heel veel redenen waarom een kat ineens in huis gaat poepen.

Het kan aan de kattenbak liggen (voor de kat een onjuiste plek, geen fijne kattebak of niet schoon genoeg, andere vulling). Stress en angst (bv bij nieuwe katten in de buurt) kunnen hierbij ook een rol spelen. Indien hier geen veranderingen in zijn geweest kan de oorzaak ook bij de kat zelf liggen.

Er kunnen darmproblemen spelen, bijvoorbeeld doordat de voeding niet goed (meer) aansluit bij de behoeftes van de kat, een seniorvoeding is aan raden. Dit zou ook de wisselende consistentie kunnen verklaren. Je kat is inmiddels een senior. Veel oudere katten hebben (ongemerkt) last van artrose, waardoor de instap in de kattenbak te hoog wordt, en het buigen van de rug pijn doet bij het ontlasten. Oudere katten hebben ook makkelijker last van obstipatie, waardoor het ontlasten pijn doet en ze naast de bak kunnen poepen.

Daarbij kunnen katten ook dement worden en de kattenbak niet meer goed weten te vinden.

Het is wel verstandig om een medische oorzaak (met bv. pijn als gevolg) uit te laten sluiten door je dierenarts.

Het is belangrijk hier niet lang mee te wachten, aangezien het ook een gewoonte kan worden.

 

Heel veel succes. 

 

Karin Kastelijn, Pet Wellness Center