Terug

Waarom rijdt onze hond na zijn castratie op iedere hond die hij tegenkomt?

D. van Velzen

Beste dierenartsen,

 

Wij hebben een hond van 9 jaar. Aangezien hij nooit problemen gaf is hij pas op 7 jarige leeftijd gecastreerd omdat hij problemen kreeg met zijn prostaat. Sinds zijn castratie wil hij op iedere hond rijden die hij tegenkomt. Reu en teef, maakt niet uit. Al helemaal als er loopse teven in de buurt lopen. Voor zijn castratie deed hij dat helemaal niet (alleen bij een loopse teef, maar daar is hij vent voor toch). Kan ik daar nog iets mee of is het iets wat ik maar gewoon moet accepteren? Ik corrigeer hem uiteraard wel als hij dat wil doen. Dan stopt hij er op dat moment wel mee.

 

Daarnaast doet hij de laatste tijd erg raar met eten. Dan gaat hij een stap voor zijn voerbak staan graven dat hij er niet bij kan. Dan doet hij een stap naar voren en neemt zijn bek vol met voer. Dan doet hij een stap naar achteren, laat wat voer uit zijn bek vallen en eet het dan op. Vervolgens begint het weer van voren af aan, totdat zijn bak leeg is. Dit is echt iets van de laatste paar maanden en soms wil hij helemaal niet eten (alleen als ik er wat lekkers doorheen doe). Wat kan ik hiermee?

 

Met vriendelijke groeten,

 

D. van velzen


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste,

 

Castratie zou juist hyperseksueel gedrag zoals 'rijden' juist moeten verminderen. Desalnietemin is dergelijk gedrag vaak ook aangeleerd. Bovendien kan het gedrag van de hond na castratie ook wat veranderen. Dit kan ook de nieuwe voedingsgewoonten verklaren. Dat uw hond nu minder eet is ook verklaarbaar door het feit dat de energiebehoefte van een gecastreerde reu lager is dan dat van een intacte reu.

 

Met vriendelijke groet,

 

Dierenarts Marly van Kessel