Terug

Waarom sproeit onze kater ineens na 10 jaar?

J.van de Vall

Beste,

 

Wij hebben een kater in huis en mag sinds enkele jaren in de achtertuin. Als kitten is hij gecastreerd. Onze kater wordt in mei 10 jaar. Sinds 2 weken 'sproeit hij wel eens in de tuin. Gisternacht heeft hij in de slaapkamer staan "sproeien. Dit soort taferelen hebben we in al de 10 jaar nog niet meegemaakt. Sinds kort houdt zich een jonge kat in onze tuin op, die hij er niet uitjaagt maar als het ware lijkt te accepteren. Wat zou hem kunnen mankeren en is er een medicijn tegen dit soort gedragingen?

 

Hoor graag,

 

J. van de Vall


3 Antwoorden

Antwoord van Dierenkliniek de Liemers

In uw vraag geeft u voor mij in feite al het antwoord op uw vraag. 

 

Het feit dat hij de jonge kat niet wegjaagt is, denk ik, geen teken van acceptatie. Eerder van onmacht of angst. Deze onzekerheid is een goede verklaring voor het sproeien. 

 

De tuin moet u waarschijnlijk als verloren terrein voor uw kater beschouwen. De jonge kater alsnog verjagen is waarschijnlijk een illusie. Of is een andere omheining wellicht een oplossing?

 

Zaak is het om het binnen "veilig" te maken. De jonge kat moet absoluut niet binnen kunnen komen. Verder is het mogelijk het veiligheidsgevoel te versterken door Feliway te gebruiken. Ook is het mogelijk de onzekerheid/angst van uw kater te verminderen, door hem clomipramine te geven.

 

Succes!

 

dierenarts A. Bruns,

 


Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Wat dierenarts Bruns zegt klopt helemaal.

Wellicht is het voor de zekerheid nog verstandig de urine eens te checken om zeker te weten dat daar niets aan de hand is maar zeer waarschijnlijk komt het door de nieuwe toestand met het katje in de tuin.

Met urineoff kunt u overigens thuis zo goed schoonmaken dat de kater het zelf ook niet meer ruikt.

 

Groeten hanny Dijkstra Dierenarts

Dijkstra en De Wit Dierenkliniek

Arnhem Schuytgraaf


Antwoord van J.van de Vall

Dank voor u beiden voor uw advies. We gaan ermee aan de slag