Terug

Waarom verliest mijn poes haar tanden?

Jeroen

Goedemorgen!


Ik heb een beetje vreemd probleem met een van mijn katten; Ik heb een witte Oosterse Korthaar, ze heeft geen stamboom, ook ben ik niet de eerste eigenaar. Al ziet ze er goed uit, zou ze dus ook van een 'twijfelachtige' fokker afkomstig kunnen zijn.  Het probleem: (Ze is nu een jaar of drie / vier) Ze is het laatste jaar spontaan drie van haar hoektanden kwijt geraakt, twee boven, een beneden. Het vreemde is, ze vallen gewoon uit; Geen bloed, geen ontstoken tandvlees (mooi zacht roze), het enige wat overblijft zijn mooie roze gaatjes. De tanden zijn voor de rest ook niet aangetast en komen er met wortel en al uit.


Enig idee wat ik hiermee moet? Misschien is het wel gewoon een te ver doorgefokte poes en zit het in de genen, maar ik hoor graag uw mening. Ik heb uiteraard op internet gezocht, maar vindt alleen maar situaties waarin katten ernstig ziek zijn of zwaar ontstoken tandvlees hebben en dat gaat voor haar niet op; Ze heeft een mooie vacht, is gezond, vrolijk, speels en heeft prachtig roze tandvlees, haar mond is ook niet pijnlijk. (het enige waar ze last van heeft is dat er wel eens etensresten in die gaten blijven steken, meer niet).


Ik hoor graag van u.


Met vriendelijke groet,


1 Antwoord

Antwoord van Dierenarts Deventer

Hallo jeroen,

 

vervelend dat de kat een slecht gebit heeft. Mijn advies is toch om het gebit van uw kat na te laten kijken. Tanden die uitvallen zijn niet normaal. Ondanks dat de kat goed eet kan dit wel zeer pijnlijk zijn. Er is een aandoening TR thootresorptoin dat zorgt er voor dat elementen in het gebit aangetast worden mogelijk heeft uw kat hier last van, maar het kan ook iets anders zijn. Om daar meer over te kunnen zeggen zou de dierenarts het gebit moeten inspecteren en dan kan er een goed advies geven worden over wat er evt gedaan moet worden. Kijk anders eens op onze website voor meer informatie,

 

mvg dierenarts deventer