Terug

Waarom word mijn poes nog krols terwijl ze is gesteriliseerd?

Pauliene

Ik heb een poes van bijna twee jaar. Ze is vorig jaar gesteriliseert . Sinds kort is ze met speelgoed aant slepen waar bij ze keihard miauwd en wil graag naar buiten en naar buiten gaat ze dan met tuigje maar eenmaal buiten gaat ze heel zoekend doen en aan elk gras sprietje knagen en overal aan snuffelen en met de staart omhoog als ze een geluid hoort wat lijkt op dat van een andere kat ook als je haar aanhaalt gaat staart en kont omhoog vooral als je hand richting haar kont gaat verder doet ze niet zoals toen ze vroeger krols was dat ze de helle tijd aan miauwen maar toch lijkt het heel veel op dat ze krols is hoe of wat er verder aan hand is weet ik niet maar dit heeft toch niet te maken dat ze pas naa een paar keer krols zijn pas is gesteriliseert of dat ze misschien net nog krols was met de sterilisatie want ze vorg jaar dan geholpen maar ze vertoont nu pas weer het gedrag en daarvoor helemaal niet 


3 Antwoorden

Antwoord van Animo Dierenkliniek

Staart omhoog is bij katten een teken dat ze alert/oplettend zijn. Ook zien we dit bij een begroeting van katten naar bekende personen/katten. Het mauwen kan een vorm van aandacht vragen zijn.

Als je bij de meeste katten net voor de staart  aait, gaat deze helemaal omhoog, zelfs in krul bij sommigen. 

Dit kan dus volkomen los staan van de hormonen. Het feit dat ze dit gedrag eerder niet vertoonde, kan te maken hebben met de leeftijd. Ze is wat ouder geworden, misschien iets meer zekerder van zichzelf. Is dit de eerste keer dat ze in de tuin komt? 

Ook het met speelgoed slepen icm mauwen kan normaal gedrag zijn. Een soort van mededeling van: "kijk eens wat ik heb gevangen". De "prooi" wordt dan vaak gedeponeerd voor de eigenaar. Ook kan het een vraag zijn van "speel met me."

 

Zou het door hormonen komen dan kun je dit laten testen dmv bloedonderzoek (niet goedkoop) of eventueel een echo naar resterend eierstok-weefsel (moeilijk te vinden). 

 

Mvg

Laura ten Berge


Antwoord van Pauliene

Ze komt vaker buiten maar haar gedrag met miauwen word wel steeds erger het krols achtige is nu weer even over in haar gedrag maar ze wil nu continu naar buiten om te wandelen of in de ochtend maakt ze je helemaal gek dat ze samen met je de wc op wil verder heb ik gemerkt dat ze in haar vacht heel veel roost heeft en als je haar kamt lijkt dit ook erger te worden


Antwoord van Animo Dierenkliniek

Dat ze nu roos heeft kan met de rui-periode te maken hebben. De haren laten los van de huid en de oude huidcellen vervangen zich (dit is roos: oude huidschilfers). Als je de haren kamt, haal je de losse ondervacht weg en zo ook de schilfers. Echter als je teveel en stevig kamt, komen er teveel haren mee en gaat de huid zich extra beschermen, zeg maar een extra laagje opbouwen, waardoor er nog meer schilfers/roos gaat ontstaan.

Het kan ook zijn dat de poes door het mauwen aandacht krijgt (ook negatieve aandacht vinden zij aandacht). Ze blijft dan aandacht vragen. 

Misschien is het een idee om een gedragstherapeut bij je langs te laten komen om de situatie te evalueren?

 

Veel succes!

Mvg

Laura ten Berge