Terug

Wanneer is zekerheid van mijn hondje?

marij ferwerda

Onze hond is 12,5 jaar krijgt sinds3 weken insuline voor suikerziekte,(prik hem met de Vetpen) zijn begonnen bij 3 is intussen al 6,5 maar het hondje heeft op dit moment geen fut meer loopt moeizaam voor te plassen en poepen (s'nachts moet ik er om 3 of 4 uur uit) want dan wil ze drinken en plassen. 'morgens als ik haar moet prikken om 8 uur wil ze niet over eind en moet ik haar van alles lekker voeren, voor dat ik haar kan spuiten. Ga dan een blokje om (en dan staat ze om de 4 stappen stil) en kijkt wat rond en dan sleept ze zich verder voort, Mijn vraag is dus nu is dit nu alleen omdat ze suiker ziekte heeft? Ze is voor 10dagen het laatst geprikt en toen ging de adder steeds rollen, ze doen het nu door urine onderzoek. Weet dus niet of het diertje pijn heeft, of helemaal op is.


3 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste mevrouw Ferwerda,

Dit ziet er ernstig uit. Belangrijk is toch om het suikergehalte in het bloed te laten bepalen als de hond nuchter is en (liefst) niet gestresst. Als het een ongecastreerd teefje betreft, is het advies om haar z.s.m. te laten castreren (steriliseren in de volksmond), omdat de geslachtshormonen een bepaalde vorm van suikerziekte kunnen veroorzaken. Ik ga er vanuit dat u van uw dierenarts ook een dieet voorgeschreven heeft gekregen. Dit is wel belangrijk.

Succes en beterschap met de hond.

M.v.g.,

Mariska Jansen

Homeopathische dierenartsenpraktijk Eygelshoven

www.dierenarts-eygelshoven.nl

 


Antwoord van marij ferwerda

Lees nu U antwoord, en nee de dierenarts heeft gezegd, omdat ons hondje zo verwent is, gewoon haar het eten te geven wat ze anders ook kreeg, want anders eet ze helemaal niks(ze kreeg dus light brokjes met wat gebakken of gerookte kip of ham of ander vlees) en ze is al heel jong gesteriliseerd.

Vanavond na de prik om 8 uur ga ik met haar wandelen en dan loopt ze zeker 20 min.(alleen doet ze dan veel hijgen)

Bedankt voor U uitleg, en neem morgen weer contact op met mijn dierenarts. 

 


Antwoord van Dierenarts op Visite

Het zou kunnen dat de dosis insuline aan de hoge kant ligt en aan een mogelijke Somogyi-effect moet altijd gedacht worden. In dit geval wordt een te hoge dosis gegeven waarop vervolgens de bloedsuiker sterk stijgt. Dit kan geïnterpreteerd worden alsof de dosis insuline te laag was terwijl deze in feite te hoog was. Het gevolg is dat de dosis insuline steeds wordt verhoogd terwijl dit juist niet zou moeten gebeuren en dit kan uiteraard tot gevaarlijke situaties leiden.

Nu kan ik niet bepalen of bij uw hond sprake is van het Somogyi-effect, maar diabetes kan sowieso moeilijk onder controle te houden zijn. In dat geval is het absoluut nuttig om een glucosedagcurve te laten opstellen. Hierbij wordt de bloedglucose ieder uur gemeten en de gegevens die daaruit voortkomen kunnen heel nuttig zijn om de juiste dosis in te stellen. Ook een mogelijke Somogyi-effect kan zo vastgesteld worden.