Terug

Wat doe ik voor mijn hond die zijn pootje verzwikt heeft en voor de derde dag op 3 pootjes loopt?

loes schriek

Mijn boomer is zaterdag waarschijnlijk in een gat gestapt en zijn poot verzwikt. Dit gebeurde al spelend op het strand. Hij loopt nu op 3 pootjes. Piept niet, dus denk ik dat hij geen pijn heeft. Er zit niets in zijn voet. Alleen als we aan zijn knie komen, vind hij dat niet prettig. Als hij ligt kan hij het pootje wel strekken, of onder zijn kontje leggen. Hij is 6 jaar.


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste Loes Schriek,

 

Wat vervelend dat een leuke dag zo naar eindigt.

Het is een misverstand om te denken dat een hondje geen pijn heeft als hij niet piept. Het zijn echte bikkels, dus dat piepen is als je bijvoorbeeld per ongeluk op zijn pootje trapt een directe uiting van ongemak. Maar bij chronische last of pijn zie je juist dat een hond bijna niets laat zien en ook niet piept. Dat hij echter zijn zere poot niet belast geeft duidelijk aan dat het wel degelijk pijn doet. 

Een bekende klacht na het verstappen is last van de knie. Dit kan zelfs te maken hebben met een gescheurde kruisband. De kruisbanden zitten als een X in de knie en houden het bovenbeen stabiel ten opzichte van het onderbeen. Als de kruisband scheurt is die stabiliteit weg, wordt de knie vaak pijnlijk en dik en zal de hond de poot ontzien door er niet op te lopen.

De dierenarts kan eenvoudig testen of de kruisband nog intact is, of er iets anders aan de hand is met de poot (de klachten kunnen natuurlijk ook nog uit de heup komen, om maar iets te noemen) en wat er het beste aan gedaan kan worden. Röntgenfoto's geven een intern beeld van de knie, mocht dat wenselijk zijn. Natuurlijk kan ook medicatie worden ingezet om de pijn te verlichten. En voor een kapotte kruisband zijn er reparatiemogelijkheden. 

In ieder geval even rustig aan met boomer en heel veel beterschap. 

 

Hartelijke groet van Corma

dierenarts/eigenaar tijger&co te Den Bosch