Terug

Wat gebeurt er na de euthanasie?

nikki

Hallo,

 

Ik heb drie weken geleden onze hond na 12 jaar moeten laten inslapen. Ik wil graag meer weten over wat er daarna met haar gebeurd. Hier wilde ze bij onze dierenarts zelf op het moment niks over zeggen. Ik las op het internet dat ze allemaal bij elkaar in een container worden gegooid, en dat sommige stoffen ook hergebruikt kunnen worden. En ik was ook benieuwt hoeveel tijd er over heen gaat dat een hond overlijdt en echt gecremeerd word.

 

Alvast bedankt,

 

Nikki


2 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Hoi Nikki,

 

Ik kan me voorstellen dat je dierenarts op het moment van euthanasie dit niet graag met heeft willen bespreken, aangezien dat vaak niet het juiste moment is.

 

Meestal bestaan er vier opties wanneer een dier geeuthaniseerd is:

1. Het dier wordt thuis in de tuin begraven. Informeer altijd wel tot welk lichaamsgewicht van je huisdier dat in je gemeente wettelijk is toegestaan!

2. Het dier wordt begraven op een dierenbegraafplaats.

3. Het dier wordt gecremeerd in een crematorium waarna je de urn met de as van je dier terug krijgt. Het dier wordt in dit geval dus individueel gecremeerd.

4. Het dier gaat wordt samen met andere dieren gecremeerd. Meestal wordt dit door het bedrijf Rendac gedaan. Hoeveel tijd er overheen gaat hangt af wanneer bij de dierenarts de overleden dieren worden opgehaald. Verwerking gebeurt na ophaling vrij snel. Dat moet ook wel, want de dieren zijn immers overleden. En inderdaad kunnen de resten die na verbranding over blijven daarna gebruikt worden. Bijvoorbeeld als energiebron voor industrieën, maar ook als grondstof voor producten.

 

Ik kan begrijpen dat de laatste optie voor veel baasjes niet echt een mooie gedachte is, maar de verwerkingsprocessen zijn noodzakelijk om overleden dieren en dierlijke resten zodanig te verwerken dat de volksgezondheid niet in gevaar komt. Op een dergelijk verwerkingsbedrijf komen dagelijks namelijk niet alleen overleden gezelschapsdieren binnen, maar ook overleden productiedieren (koeien, varkens, etc.) en slachtafval. Ze worden daar binnen verschillende categorieën geplaatst met elk hun eigen verwerkingsprocedure. Zo worden overleden koeien over het algemeen, in verband met de BSE problematiek in het verleden, veel strenger en anders gecremeerd dan ander diern. Helaas is het praktisch gezien natuurlijk onmogelijk dat gezelschapsdieren in deze bedrijven individueel worden gecremeerd.

 

Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb kunnen beantwoorden.

 


Antwoord van nikki

heel erg bedankt voor u antwoord!