Terug

Wat is de bronst van een hond en wat gebeurt er in de cyclus van de moederhond?

Michelle

wat is de bronst van een hond en wat gebeurt er in de cyclus van de moeder hond? 


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Teven worden 1-2x per jaar loops. Zij gaan dan (meestal) eerst wat bloed verliezen via de vulva. Dit is het voorstadium van de loopsheid. Het duurt gemiddeld 2 weken. Ze zijn aantrekkelijk voor reuen, maar laten de dekking nog niet toe. De teef is pas echt goed loops als ze de dekking wel toelaat. Ze is dan ook vruchtbaar.

Of een teefje nu wel of niet gedekt is, na de loopsheid worden ze hormonaal gezien "zwanger". Vaak merk je niets. Sommige honden worden schijnzwanger. Ze krijgen een aantal weken (6-8) na de loopsheid de neiging om nestjes te maken of opgezette melkklieren. Niet zwangere teven kunnen zelfs melk gaan geven. Op dit tijdstip is er ook een kans dat de honden baarmoederontsteking ontwikkelen.

Wanneer je geen nestje wilt, adviseren dierenartsen te steriliseren. Hiermee voorkom je niet alleen dit steeds terugkerend ongemak. Je voorkomt ook de levensbedreigende baarmoederontsteking. Wanneer je je teefje laat helpen rond de leeftijd van 6 maanden, voorkom je hier borstkanker mee. 66% van alle niet gesteriliseerde teven krijgt op latere leeftijd borstkanker en/of baarmoederontsteking.

Mijn advies: bepaal op jonge leeftijd of je wel of geen nestje wilt. Zoniet, laat dan de hond steriliseren op 6 maanden. Wil je het wel, laat ze dan helpen na het laatste nestje.

Met vriendelijke groeten,

Esther Soeteman

Dierenziekenhuis Drechtstreek