Terug

Wat is dit voor gedrag?

Joke Kluft

Ik heb een gecastreerde kater uit het asiel gekocht, deze was erg geplaagd door zijn broertje en een kleine peuter en verstopte zich steeds bij de oude eigenaar. Het is een prachtige kater een Britse korthaar. Na drie weken onder mijn sprei van het logeerbed te hebben gezeten komt hij eindelijk, nog wel angstig, naar beneden. Hij is erg lief en aanhankelijk maar plast nu vooral 's nachts op de mat van de keukendeur. Deze deur gaat naar de tuin. Ik wil hem erg graag houden maar dit is een groot probleem aan het worden. Alles al geprobeerd, flesjes gekocht biij de dierenspeciaalzaak, citroen gesprenkeld, zijn voer neergezet, niets helpt. Waarom doet hij dit?

 

Vriendelijke groet,

 

Joke


1 Antwoord

Antwoord van Catchy - Praktijk voor kattengedrag

Beste Joke,

Wat een vervelend probleem. Er kunnen een aantal oorzaken van het probleem zijn. Die kunnen op gebied van gedrag liggen of op medisch gebied.

Het is belangrijk om de kat eerst door een dierenarts na te laten kijken om uit te sluiten dat er een medisch probleem is zoals bv blaasontsteking.

 Als zeker is dat het geen medisch probleem is dan zou het kunnen liggen aan de woonomgeving en hoe de kat hier op reageert. Je geeft aan dat de kat nogal angstig is, en natuurlijk moest hij ook flink wennen aan zijn nieuwe omgeving. Het kan zijn dat hij dit uit stress doet. Het kan ook zijn dat hij andere buurtkatten ruikt bij de deur.
Maar het probleem zou ook met de kattenbak te maken kunnen hebben. Waar die staat, hoe vaak die schoon wordt gemaakt, welk type grind gebruikt wordt etc.

Zoals u merkt kunnen er een aantal verschillende oorzaken van het plassen zijn. Om echt achter de oorzaak te komen en een passende oplossing te vinden moet er dieper op het gedrag en de woonomgeving ingegaan worden. Hiervoor zou u een katten gedragstherapeut kunnen inschakelen.

Ik werk vanuit mijn praktijk Catchy als gedragstherapeut vaak aan plasproblemen bij katten. U kunt altijd vrijblijvend contact met me opnemen om te kijken wat ik voor u kan betekenen.

Vriendelijke groeten,


Diana Kraa
Catchy - Praktijk voor kattengedrag