Terug

Wat is een normale hoeveelheid drinken en plassen voor een kat?

Eva

Beste Dierenarts-info.nl,

 

Een tijdje geleden was mijn gecastreerde kater van 10 ziek en at hij nauwelijks. Toen heb ik overal in huis wat eten en drinken voor hem neer gezet om zo te zorgen dat hij nog wat binnen kreeg.

Nu is hij gelukkig weer beter maar het viel me op dat hij het extra drinkbakje in de woonkamer toch wel erg prettig vond. 

Eigenlijk is hij nooit zo bezig geweest met drinken. En nou nog steeds niet maar het valt wel op dat hij (omdat het nu voorhanden staat?) meer drinkt en plast dan voor heen.

Misschien heeft dit ook te maken met dat we sindskort een tuin hebben waar hij zijn terretorium in wil afbakenen.

Maar wanneer is het drinken te veel en moet ik denken aan nier problemen of diabetes?

Hij eet brokjes en krijgt 's avonds een blikje van 85gram er bij.

En in een week drinkt hij maximaal 75cl- 1l.

Groet,

 

Eva 

 


3 Antwoorden

Antwoord van Dierenkliniek Santpoort

Beste Eva,

 

Gemiddeld drinkt een hond of kat 40-60 ml/kg/24 uur. Voor een gemiddelde kat van 4 kg is dat dus zo'n 200 ml (2 cl) per 24 uur. We spreken van teveel drinken als ze zo'n 100ml/kg/24 uur drinken, dus als diezelfde kat van 4 kg opeens 400 ml of meer per etmaal drinkt. Katten zijn van oorsprong "woestijndieren"  (uit Egypte) en zijn daardoor in staat om hun urine heel sterk te concentreren. Daardoor zie je ze normaal weinig drinken.Als ze natvoer eten dan drinken ze vaak nog minder omdat ze viahet natvoer ook al vocht binnenkrijgen.

 

Katten vinden het over het algemeen prettig als de waterbak niet naast de brokjes staat maar dat ze die gewoon ergens tegenkomen. Vaak is een vaas of een vissenkom daarom zo populair om uit te drinken. I denk niet dat het territorium afbakenende reden is van hetmeer drinken.

 

Als je duidelijk ziet dat jouw kat meer drinkt zou ik een afspraak maken bij de dierenarts (of urine langsbrengen als je dat kan opvangen). De dierenarts kan aan de concentratiegraad (het soortelijke gewicht) zien of jouw kat teveel drinkt. Teveel drinken kan een symptoom zijn van een onderliggende ziekte zoals nierproblemen of suikerziekte of een te snel werkende schildklier.

Succes.

 

Met vriendelijke groet,

 

Jessica van Oeveren


Antwoord van Eva

Beste Jessica, 

 

Als ik het zo door reken dronk hij vroeger veel te weinig en zit hij nu meer op de normale hoeveelheid. 

Ik merk wel dat hij nu eigenlijk alleen nog uit zijn bak in de woonkamer drinkt het niet uit het bakje bij zijn eten. Dus dan vermoed ik dat het daar gewoon aan ligt. Het is ook niets zo dat hij steeds heel lang zit te drinken maar inderdaad als hij er langs loopt neemt hij afentoe een paar likjes. Waar ik hem eigenlijk vroeger niet of nauwelijks water zag drinken. 

Ik weet wel nog dat we een keer een tijdje met met de blikjes gestopt waren en hij toen meteen een heel doffe vacht kreeg en duidelijk niet genoeg vocht binnen kreeg dus we daar direct weer mee begonnen zijn. 

Maar ik hou het in ieder geval nog goed in de gaten en maak voor de zekerheid ergens in de komende twee weken een afspraak bij de dierenarts. Maar het klinkt zo niet als iets waarvoor ik halsoverkop voor naar de dierenarts moet.  

Plas opvangen is helaas niet te doen (we hebben het in het verleden geprobeerd) als er niet echt grind in de bak ligt gaat hij simpel weg tegen de bak aan sproeien en weigert hij verder nog naar de bak te gaan...

In ieder geval bedankt voor het advies!

 

Eva