Terug

Wat is er aan de hand met onze moeilijk lopende herder?

e.slootweg

Onze hond is ongeveer 4,5 jaar (ze is met 7-8 maanden bij ons gekomen, was verwaarloosd) en heeft sinds ze ongeveer anderhalf jaar oud is last van haar poten. Ze loopt regelmatig "moeilijk", vooral als ze enige tijd hard gelopen heeft. Haar grootste hobby is om achter een bal aan te rennen, ze laat zich in ieder geval niet tegenhouden door eventuele pijnklachten. 's Morgens heeft ze vaak last van stijfheid. Ben al een aantal keren met haar naar een dierenarts geweest die rontgenfoto's gemaakt heeft en als diagnose arthrose gaf. Dit is 3 jaar geleden en ik vraag me af of deze diagnose juist is, omdat de medicijnen die ze kreeg nauwelijks hielpen en het niet verergert zonder medicijnen. Ze heeft ook heel droge voetkussentjes waaraan ze vaak likt en bijt en iedere mogelijkheid om in water te gaan lopen tijdens de wandeling benut ze. Zou er graag achter willen komen wat er aan de hand is.

Bij voorbaat dank,

E. Slootweg


1 Antwoord

Antwoord van Dierengezondheidscentrum Römer

Beste E. Slootweg,

Helaas gaat artrose niet vanzelf over, dus als het door de dierenarts op een röntgenfoto is gezien, zal ze dat nog steeds hebben. 's Morgens stijf zijn en last hebben na zwaardere belasting zoals hardlopen, zijn 2 symptomen die kunnen horen bij artrose.

U hebt niet geschreven in welk(e) gewricht(en) ze artose heeft. Het likken aan de pootjes kan beteken dat ze (ook) artrose aan haar teengewrichten heeft. Dat is vooral pijnlijk als ze bijvoorbeeld loopt op grind of een andere harde en oneffen ondergrond. En ja, in water lopen is dan plezierig, tot ze in het water iets hards tegenkomt wat in haar poot "prikt".

U kunt misschien toch nog eens teruggaan naar uw dierenarts om het nog eens te overleggen, of u laat uw hond een keer door een dierenfysiotherapeut onderzoeken. Voor dat laatste hebt u wel een verwijzing van een dierenarts nodig.

Heel veel succes!

May Römer-Bartels, dierenfysiotherapeut