Terug

Wat kan de pijn verlichten bij stijfheid in de heup?

betty duin

Mijn hondje Harry (een boerenfox) heeft zich toen hij 1 jaar oud was verstapt en ging toen met zijn achterpoot hinkelen. Ik ben toen naar de dierenarts geweest en die heeft foto's gemaakt, omdat Harry er best veel pijn aan had als de dierenarts zijn achterpoot naar achteren trok. Op de foto's was duidelijk te zien dat zijn heupkom beschadigd was , een beetje geraffeld zoals hij dat noemde. Hij zei dat ik er maar over na moest denken, dat als Harry er last van bleef houden het misschien een mogelijkheid was om een nieuwe heupkom te plaatsen.  Omdat Harry toch zijn poot wel weer ging gebruiken, ook met af en toe hinkelen, heb ik het even afgewacht. Een jaar later heeft Harry zijn voorpoot gebroken, door het verkeerd spalken van de spoedkliniek in Amsterdam (met alle gevolgen daarvan!!).  Ik ben door mijn eigen dierenarts doorverwezen naar de kliniek in Utrecht die gespecialiseerd zijn in botbreuken. Daar heeft Harry een ijzeren stellage aan zijn voorpoot gekregen, met pennen door zijn voorpoot die het bot weer op zijn plaats moesten houden. Dit is gelukkig na 8 maanden helemaal genezen en goed gekomen!  Ik heb toen de specialist in Utrecht meteen het verhaal over zijn heupkom verteld. Deze zei mij dat ik de operatie niet moest doen, maar veel met Harry lopen. Dat zou de kom wel weer soepeler maken, vooral omdat hij nog jong was. Dat is inderdaad redelijk tot goed altijd gegaan, je merkte wel met moe worden dat hij ging hinkelen en je zag dat de spiermassa aan de kant van heupkom minder onderwikkelde als de andere kant, maar het ging goed! Alleen nu is Harry 8 jaartjes oud inmiddels en merk ik aan hem dat hij toch weer last van die heup gaat krijgen, vooral met opstaan hinkelt hij vaak en als hij er op gelegen heeft of als hij te intens met m’n andere honden heeft gespeeld!  Nou is mijn vraag, bestaat er iets van een pijnstiller voor hem die de stijfheid in z’n heup wat minder pijnlijk maakt? Harry heeft namelijk een poosje terug voor een ander kwaaltje een week lang Prednoral gebruikt en toen zag ik dat hij zijn poot weer helemaal ging gebruiken. En dat terwijl ik de Prednoral niet voor zijn heup had gekregen! Alleen ben ik niet zo'n voorstander van Prednoral, vanwege de vele bijwerkingen (waar hij  in die week gebruik geen last van heeft gehad). Maar hij is verder gezond, dus is Prednoral dan wel verstandig? En heeft u misschien een advies wat ik wel zou kunnen gebruiken?  In ieder geval vast vriendelijk bedankt voor het lezen van mijn mailtje en ik hoop op een reactie terug!

 


1 Antwoord

Antwoord van Dierengezondheidscentrum Römer

Beste Betty Duin,

 

Als ik de vraag zo lees, zou ik een afspraak maken bij een dierenfysiotherapeut. Die kan u leren hoe u zelf wat kunt doen om Haryy's heup soepel te krijgen of te houden en die kan uitleggen wat hoe u met Harry om kunt gaan zo dat hij er zo min mogelijk last van heeft.

Uw dierenarts heeft vast wel contact met een dierenfysiotherapeut en anders kunt u namen en adressen vinden op www.nvfd.nl

 

Veel succes met Harry!

 

May Römer-Bartels,

Dierenfysiotherapeut