Terug

Wat kan ik doen aan de gezwellen van mijn hamster?

Jeannet

Mijn Syrische hamster van +/- 1,5 jaar oud heeft sinds enkele maanden een gezwel op de linker heup en achter het rechteroor. Het oorgezwel is minimaal 2 cm breed en 1 cm dik en heeft inmiddels een 'krater'-achtig gat. Daar omheen begint het gezwel breder op te zwellen.

 

Het heeft in december 2015 overigens ook al een keer slap en stijf tegelijk naast zijn rad gelegen. Na een klein uur, waarin ik dacht hem te zien sterven, functioneerde het langzaamaan weer tot volkomen 'normaal'. Ik begreep er niks van, maar vermoedde invloed van het gezwel op de hersentjes. De afgelopen dagen eet hij minder van het gebruikelijke voer, alsof zijn smaak is veranderd.

 

Wat zou het voor fysieke aandoening kunnen zijn? Hoe kan ik het beestje helpen?

 

 


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste Jeannet,

 

Wat vervelend dat je hamster er zo aan toe is. Dit komt op mij wel als ernstig over. Helaas komen tumoren vrij veel voor bij Syrische hamsters vanaf de leeftijd van ongeveer anderhalf jaar. Het weg laten halen van een tumor heeft vaak weinig zin, de tumor kan zich al makkelijk hebben verspreid naar andere weefsels, waaronder ook inderdaad mogelijk de hersenen.

Wat het allerbelangrijkste is is dat hij zich naar omstandigheden goed blijft voelen, en dat lijkt op dit moment niet zo te zijn. Een hamster is en blijft een prooidier dat in de natuur geen zwakte mag laten zien. Als je ziet dat hij ziek is, of niet of minder wil eten, is hij vaak ook echt erg ziek.

Mijn advies is om contact op te nemen met een dierenarts. Afhankelijk van de lichamelijke conditie kan bijvoorbeeld besloten worden om medicatie te geven waardoor hij zich (tijdelijk) wat beter voelt. Maar het kan ook zijn dat hij er al slechter aan toe is en dan blijft er helaas niet veel over wat we voor hem kunnen doen. Dit is alleen op deze manier niet te beoordelen voor mij.

 

Ik wens je veel sterkte.

 

Met vriendelijke groet,

Froukje Schipstra

Pet Wellness Center Amersfoort