Terug

Wat moet ik doen als hond stenen eet?

P. van Delft

Mijn hond van een half jaar oud pakt vaak steentjes op.

Ik dacht dat hij ze altijd uitspuugde maar zag hem er vandaag

echt een doorslikken. Hij eet altijd brokken maar heb hem nu 

blikvoer gegeven omdat ik denk dat de steen er hier beter mee uit

komt. Kan ik nog iets doen behalve zijn ontlasting in de gaten houden?


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Het zal je niet verbazen dat stenen eten heel erg ongezond is voor de hond, zelfs als hij ze niet inslikt.

 

Stenen eten is erg slecht voor de tanden. Ze zullen er te snel van slijten en zelfs van kunnen afbreken. In beide gevallen kan het inwendige deel van de tand, de pulpa, geinfecteerd raken. Je hond moet dan een wortelkanaal behandeling ondergaan of kan zelfs zijn tand kwijt raken. Melktanden en jonge tanden (jonger dan 2 jaar) zijn extra gevoelig hiervoor. 

 

Stenen in het maagdarm kanaal kunnen nog grotere problemen geven. Zij kunnen langdurig aanwezig blijven in de maag, en hier voor klachten zorgen. In het ergste geval veroorzaken ze een afsluiting van de darmen. De hond wordt acuut ziek en gaat enorm braken of krijgt diarrree. In dat geval wordt het tijd om een dierenarts uit zijn bed te bellen!

 

Ik adviseer om het niet zover te laten komen en een rontgenfoto van de buik te laten nemen als je echt denkt dat er stenen  inzitten (groter dan ongeveer een centimeter, ook afhankelijk van de maat van de hond). Wanneer het echt kleiner is, kun je nog proberen ontbijtkoek te geven en zien of het passeert. Bij klachten gelijk naar de dierenarts!

 

Verder zou ik echt proberen de hond de gevaarlijke gewoonte af te leren. Zeg duidelijk: "nee", en geef de hond een hondenspeeltje. Wanneer hij alleen is, zou je zelfs kunnen overwegen een korfje om te doen, tot hij het heeft afgeleerd.