Terug

Wat moet ik doen als mijn cavia mager wordt?

Kim

Hallo,


Ik heb gemerkt dat een van mijn cavia's erg mager begint te worden. Ik heb hem op mijn bureau neergezet en een bakje eten gegeven om te kijken of hij wel at. Hij pakte een brokje en at dit wel op, maar wel nadat hij het eerst op het bureau gelegd had en het in meerdere stukken was. Ook is hij heel rustig en valt vrijwel meteen in slaap. Wat moet ik doen?


1 Antwoord

Antwoord van Dierenkliniek IJburglaan

Beste Kim,

 

Vermagering bij cavia's (en eigenlijk ook andere dieren) kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn doordat ze minder voer opnemen (omdat ze minder kunnen eten door gebitsproblemen, of omdat ze minder willen eten omdat ze zich niet lekker voelen door een ander onderliggend probleem), maar ook doordat ze meer energie verbruiken (door bijv. een zwangerschap, ziekte, tumoren) of energie verliezen (bijv. via de urine).

 

Het is daarom belangrijk dat je cavia door een dierenarts onderzocht wordt. Als ik zo lees hoe je cavia er aan toe is (niet eten, rustiger zijn), zou ik zelfs voor vandaag al een afspraak maken. Cavia's kunnen namelijk niet tegen vasten en kunnen snel achteruit gaan.

 

Bij de dierenarts moet er een algemeen lichamelijk onderzoek gedaan worden en even goed naar het gebit van je cavia gekeken worden, want het klinkt alsof hij wel wil eten maar dit niet zo goed kan. Mochten er afwijkingen zijn aan het gebit, dan moeten die onder narcose verholpen worden. Tevens zal je cavia dwangvoeding moeten krijgen (voeding die via een spuit in het bekje wordt toegediend), mogelijk zelfs wat infuus, pijnstillers en eventueel iets om de maag en de darmen in beweging te houden (of weer te krijgen). Ga naar een dierenarts die ervaring heeft met knaagdieren voor een zo succesvol mogelijke behandeling.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Dierenarts Karolien de Vor

Dierenkliniek IJburglaan te Amsterdam