Terug

Wat te doen bij aanhoudende diarree bij pup?

Eho

Geachte mevrouw/heer,

 

Wij hebben een Lhasa Apso teefje van ruim vijf maanden oud. Vanaf 9 weken is ze bij ons. Altijd al heeft ze brijige ontlasting gehad, soms met wat slijm erbij, soms wat dunner nog. In het begin was ze ook wat 'gasserig'. Ze kreeg in het begin puppybrokken met gekookte kip. Dat was ze gewend. Ze had niet veel eetlust, at alleen de kip eruit op en de rest liet ze regelmatig staan.

 

Vanwege de gasserigheid en het feit dat ze niet zoveel eetlust had zijn we overgestapt of puppybrokken van Wooof. Volgens kennissen en het internet een goed merk. De problemen bleven aanhouden. Enkele weken geleden had ze opeens last van een borrelende buik. Ze had toen ook echt wel buikpijn (denk ik) want ze ging ook gras eten.

 

Vanaf dat moment is de ontlasting heel dun geworden, met slijm. Binnenshuis kon ze het ook niet meer ophouden. We zijn toen overgestapt op vers vlees met gekookte rijst. Vers Vlees omdat we wederom veel goede verhalen hebben gelezen en gehoord over vers vlees en honden met maag-/darmproblemen.
Ook zijn we naar de dierenarts gegaan. Hij dacht aan giardia en heeft haar een antibioticakuur gegeven.
De eerste dagen ging het goed. stevigere ontlasting tijdens de kuur. Na de kuur (een dag na het laatste tabletje) ging het weer mis.


Ze was toen ook tandjes aan het wisselen en net een paar dagen op vers vlees dus besloten we het even aan te kijken. Na ruim een week was er geen verbetering dus wederom naar de dierenarts. De dierenarts heeft haar weer een antibioticakuur gegeven voor darminfecties. Een lange kuur van twaalf dagen.

De eerste dagen was er geen verbetering. na een dag of vier/vijf daarom zekerheidshalve maar met de dierenarts gebeld om dat door te geven. De dierenarts vond dat we de kuur moesten afwachten en sowieso nog even niets wijzigen aan het eten.


Hij zei dat hij uiteindelijk dacht dat vers vlees teveel bacterien zou kunnen bevatten en dat onze pup eigenlijk alleen droge brokken kan eten. Dat mochten we op dat moment nog niet doen omdat overstappen op dat moment niet goed was. Op diezelfde dag was het 's avonds ineens wat beter.


Het bleef een dag of twee goed gaan daarna (tijdens de kuur) werd het weer brijig. Nu is de kuur weer afgerond en is het weer erg dun met slijm. Ze kan het weer niet meer ophouden binnenshuis. Overigens is de gasserigheid weg nadat we over zijn gegaan op dat verse vlees. Eetlust is goed sinds we zijn overgegaan op versvlees. Ze is levendig/vrolijk, lijkt er niet ziek van te zijn. Ze eet goed, drinkt goed.

 

Wel heeft ze meer jeuk, maar goed, dat is een bijwerking van de antibiotica en ze heeft twee kuren gehad in korte tijd. We weten niet meer wat te doen, durven niet meer over te stappen, maar maken ons ook erg veel zorgen.

 

Wij hopen dat u ons verder kunt helpen en/of tips heeft.


1 Antwoord

Antwoord van Dierenarts Deventer

Wat een zorgen met de pup. Een lastig probleem dit. Is er ook een test gedaan of de hond giardia heeft? En wij schrijven dan pancur voor maar dit is geen antibiotica.

 

Sommige honden hebben hele gevoelige darmen en soms kan een allergie mee spelen. Maar deze problemen kunnen lastig zijn en vaak gaat de dierenarts stap voor stap te werk.

Vers vlees is wel iets om voorzichtig mee te zijn. Maar indien dat in de juiste balans voor uw dier gegeven wordt hoeft dit geen probleem te zijn.

 

U kunt nog eens informeren bij uw eigendierenarts wat er verder voor mogelijkheden zijn of een evt volgende stap kwa onderzoek. 

 

Veel succes