Terug

Wat te doen bij de blaasontsteking van mijn kat?

R. de Klerk

Mijn kat heeft waarschijnlijk een blaasontsteking, ze probeert overal te plassen maar het lukt meestal niet. Nou heb ik op internet gelezen dat dit inderdaad een van de symptomen is, maar nou lees ik ook dat katers er binnen 24 uur aan kunnen overlijden. Ik heb morgen een afspraak met de dierenarts maar het arme dier blijft maar piepen en vragend rondlopen. Kan mijn kat (vrouwtje) ook overlijden aan dit probleem? En wat kan ik doen om het tijdelijk ook voor haar te maken?


1 Antwoord

Antwoord van Dierenkliniek Ter Gouwe

Een kater met deze klachten kan verstopt zitten. Als hij zijn plas niet kwijt kan, kan dit tot acuut nierfalen lijden, waaraan een kater binnen 1 1/2 dag kan overlijden. Een poes zal slechts zeer zelden verstopt zitten, omdat zij een veel wijdere en kortere plasbuis heeft. Zij zal hier dus niet (of zeer zeer waarschijnelijk niet) overlijden.

U kunt niet zelf iets doen om verlichting van de klachten te geven, tenzij u geschikte (!!) pijnstillers voor de kat in huis heeft. (geef GEEN paracetamol!). Veel laten drinken, bv door blikvoer ipv brokken te geven, evt. met nog extra water erdoor, kan helpen.