Terug

Wat te doen met een hamster met een zeer pootje?

Gerline van der Boon

Sinds een aantal weken heb ik een nieuwe hamster.

Een jong mannetje dat ik 'gered' heb uit een dierenwinkel waar niet goed ingespeeld werd op de verzorging van deze hamster. Zo had het diertje geen loopwiel, kon nergens schuilen en zat er een drinkfles in het hok met een metalen constructie vastgezet. Die constructie had ruimte tussen het flesje en de glazen wand. Het hamstertje was enorm bezig met het beklimmen van dit flesje en ik maakte me enorm veel zorgen dat hij vast zou komen te zitten. Omdat ik uit ervaring weet dat er weinig gedaan wordt om de situatie van een diertje waar zo weinig aan verdiend wordt te verbeteren, heb ik besloten m'n mond erover te houden en hem te kopen. 

Eenmaal thuis bleek echter al snel dat hij zijn linker achterpootje ontziet en was er een rode striem te zien op het pootje. Ik pijns er echter niet over om met hem terug naar de dierenwinkel te gaan. Ik ben al enorm aan hem gehecht geraakt en ben bang dat hij als slangenvoer zou eindigen. Het is nu alleen 2 weken verder en er lijkt geen verbetering in te zijn. Nu ben ik bang dat het pootje gebroken is. Ik wil best met het diertje naar de dierenarts gaan, maar ik vraag me af of dit zin heeft met zo'n klein diertje? Of zou er iets anders met het pootje aan de hand kunnen zijn waar wel een behandeling voor is?


2 Antwoorden

Antwoord van Dierenkliniek DierenDokters Rotterdam Noord

Beste Gerline,

 

Wat vervelend dat dit hamstertje zo'n slechte start heeft gehad.

Het is lastig om zonder het pootje gezien te hebben te kunnen zeggen wat er aan de hand is, maar het lijkt voor de hand te liggen gezien het verhaal dat het pootje gebroken is (geweest) of dat er eventueel iets uit de kom is. Mocht dit inderdaad het geval zijn is therapie weer een volgende lastige stap, gezien hoe klein een hamster is. Een pootje spalken gaat helaas niet, dus dat betekent in de praktijk vaak dat een breukje vanzelf moet genezen. 

Ik zou wel aanraden om met hem naar een dierenarts te gaan, zodat een betere inschatting gemaakt kan worden. Zelfs als er niks aan gedaan kan worden is het natuurlijk niet de bedoeling dat hij veel pijn heeft. Eventueel zou een pijnstiller gegeven kunnen worden om het comfortabeler te maken voor hem.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Veel succes.

 

Met vriendelijke groet,

 

Annelies Stuyfzand

 

www.dierendokters.com/dierenarts-dierenkliniek/rotterdam-noord 


Antwoord van DierenDokters Hilversum

Beste Gerline,

 

onder de knie zijn pootjes van hamsters wel te spalken, boven de knie niet. Gebroken pootjes herstellen bij hamsters overigens niet erg goed omdat de pootjes te veel gebruikt worden en er te veel speling op zit. Soms is amputatie dan ook een goed alternatief. Nu gebruikt hij/zij de poot ook niet maar doet de poot  constant pijn. Een pijnstiller zoals mijn collega voorstelt is dan ook een erg verstandige keuze.

 

Met vriendelijke groet

Erik Heylen,

dierenarts