Terug

Wil onze hond sterven? Moeten wij hem helpen?

Frans

Onze hond is minimaal 10 jaar. We hebben hem enige jaren geleden uit een buitenlands asiel laten halen en weten niet exact hoe oud hij is. Omdat hij met ups en downs last heeft van zijn heupen hebben wij hem af en toe medicatie gegeven, metacam. Dit kreeg hij destijds als hij erg veel last had. We wilden hem niet teveel geven. Vanaf zondagavond had hij weer last en liep slecht maar maakte ook een vreemde indruk. Hij had moeite met lopen en keek verdwaasd de wereld in. Maandag stond hij voor minuten lang in de kamer om zich heen te kijken en gaat moeizaam mee naar buiten. We besloten een dierenarts te raadplegen. Tot onze verbazing leek hij weer een stuk actiever. De dierenarts heeft naar zijn hart en longen geluisterd en kon niets verontrustends vinden. Thuis ging hij weer op zijn matrasje liggen en is daar, nog alleen met uitgaan afgekomen. Hij krijgt 1 x per dat de voorgeschreven metacam maar kijkt steeds verdwaasder voorzich uit, slaapt heel veel en is zeer rustig. Hij lijkt ons niet meer te herkennen en als hij buiten is lijkt het erop dat hij niet meer weet welke kant hij op wil/kan. Normaliter gaat hij door roeien en ruiten voor kaas maar hij eet het nu op alsof het moet. Niets lijkt hem nog te interesseren. Waarschijnlijk eet hij niet meer vanaf zondagavond of maandag. Exact weten we dit niet omdat onze andere hond het mogelijk heeft opgegeten.

Wij vermoeden dat onze oude hond wil sterven maar weten eigenlijk niet op welke manier zij dit willen doen. Ik zie telkens dat hij achteruit gaat maar hij heeft volgens mij geen pijn, ik denk wegens de metacam.

We weten eigenlijk niet goed wat we moeten doen, de hond stilletjes laten gaan of hem een klein beetje helpen. Onze hond is erg stressgevoelig en wil niet dat hij gestrest overlijd. Kunt u ons adviseren?


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste Frans,

 

Ten eerste heeft een dier geen echt besef over leven en dood. Een echte wil om te sterven kan een hond eerlijk gezegd dan ook niet hebben.

 

Gewrichtsproblemen worden bij oude honden frequent gezien. Daarnaast kan een hond van nog meer ouderdomskwalen last krijgen, zoals een slecht gehoor en slecht zicht. Alles bij elkaar genomen kan dit voor verveling en een slecht humeur zorgen. Het is daarom juist bij oudere dieren belangrijk om voor voldoende mentale stimulans te zorgen. Misschien is het ook een optie om uw hond te laten zwemmen. Voor oude honden is dit meestal een ideale lichamelijke activiteit waarbij de gewrichten ontzien worden.

 

Daarnaast kan bij uw hond sprake zijn van dementie. Dit kan nogal verward worden met de normale ouderdomskwaaltjes.

 

Verder doet u er ook verstandig aan om uw hond neurologisch te laten onderzoeken door een dierenarts. Bepaalde symptomen kunnen namelijk ook een andere oorzaak hebben.

 

Met vriendelijke groet,

 

Dierenarts Marly van Kessel