Terug

Witte wormpjes in braaksel.

Arjan

Onze kat van anderhalf jaar kreeg last van braken, en had geen eetlust meer. Werd ook lusteloos. Vlak voor het bezoek aan de dierenarts vond ik een plek braaksel, met daarin nogal wat dode witte wormpjes zichtbaar (zie bijgaande foto). De dierenarts komt, na analyse met een microscoop en enig speurwerk, tot de stellige conclusie: Maagworm (Ollulanus Tricuspis). Is in Nederland vrij zeldzaam.

Ik vind op internet echter dat deze wormpjes 0.8 tot 1 mm lang zijn. De wormpjes die ik gezien heb had ik echter geschat op 5 mm lang. Met de (helaas onscherpe) foto erbij en rekening houdend met de structuur van het tapijt (op de foto wel zichtbaar), kom ik ook nu weer tot de conclusie dat ze 5 mm of op z'n kleinst 4 mm lang zijn.

Zouden het toch andere wormen kunnen zijn? En welke dan?


2 Antwoorden

Antwoord van Dierenkliniek Klaver4dieren

Beste Arjan,

 

Maagworm (ollulanus) is vrij klein en zit vaak in de maagwand.

Dit lijken mij eerder vliegenmaden (larven van de huisvlieg).

Past niet bij de (winder)tijd van het jaar, maar kan met het eten binne gekomen zijn.

Ik weet dus niet welke wormn het is (maar dat valt ook neit mee met een onscherpe foto).

Je kan de maden / wormen opsturen naar een laboratorium voor identificatie ( of via je dierenarts)

 

mvg,

 

Peter Klaver, dierenarts Dodewaard

www.kliniek-klaver4dieren.nl


Antwoord van Arjan

Beste Peter, Bedankt voor het antwoord. De vraag dateerde van september 2017, en is opnieuw 'geactiveerd' door www.dierenarts-info.nl. Dus vliegenmaden zouden zeker mogelijk zijn. Maar dat roept wel vragen op. Hoe komen ze in de maag van de kat? Al (dagen?) eerder als eitjes, en dan uitgekomen en ontwikkeld tot maden? Kan dat in zo'n zure omgeving? Of iets gegeten waar de maden al op/in zaten? Ook niet heel waarschijnlijk, want hij was al enige dagen ziek en had weinig eetlust. Laat staan dat je dan iets gaat eten wat al zwaar bedorven is. Opvallend aan de foto is ook dat de maden allemaal bovenop liggen. Alsof ze nog leefden toen ze naar buiten kwamen. En waarom zijn ze dan na enige tijd blijkbaar allemaal dood gegaan? De kat heeft toen Stronghold vlooiendruppels en sucralfaat gekregen. Het eten is langzaam en moeizaam weer op gang gekomen, maar uiteindelijk is het wel goed gekomen. mvg, Arjan de Jong