Terug

Worm-/vlooibestrijding samen toedienen, zijn dit te veel middelen in één keer?

yura

Ik heb een vraag over de bestrijding van wormen en vlooien. Ik heb een kitten van 11 weken (hij weegt nu 1 kg). Hij is 3 weken geleden behandeld met Stronghold. Met drie maanden moet dat weer, dus volgende week zal hij opnieuw zo'n pipetje toegediend krijgen. Nu heb ik ook tabletten Milbemax, omdat Stronghold niet beschermt/ werkt tegen lintworm voor zover ik heb begrepen. Ook de eerste tablet van Milbemax zou ik op drie maanden moeten toedienen. Ik vraag me af of deze combinatie gewoon kan bij elkaar? Of krijgt hij dan te veel middel in één keer?

 

Met vriendelijke groet,

 

yura


2 Antwoorden

Antwoord van Dierenarts aan de Vliet

Op zich is er geen bezwaar de middelen naast elkaar te gebruiken. Ik zou dat echter nooit op dezelfde dag doen. Een reden om dit niet te doen is eerder dat er andere combinaties van vlooien- en wormpreventie te bedenken zijn. Hierbij behandel je niet dubbel. Neem eens contact op om de combinaties te bespreken en waarom er nu gekozen is voor stronghold + milbemax.

 

mvg B. Luijkx, dierenarts


Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Er bestaan inderdaad ook andere mogelijkheden om vlooien preventief te bestrijden. Bijvoorbeeld met een IGR. Dat is een middel dat de volwassen vlo niet doodt, maar dat de besmetting in huis voorkomt. Dat laatste is namelijk het grootste probleem bij vlooien: 1 vlo op het dier betekent dat er 100 onvolwassen vlooien in de omgeving zijn die vervolgens een ware plaag kunnen gaan vormen.

 

Persoonlijk zou ik preventief eerder een IGR gebruiken Er bestaan daar verschillende vormen van: druppeltjes in de nek om de 3 maanden, maandelijkse druppeltjes in het eten of een halfjaarlijkse injectie.

Dit is minder intensief dan een maandelijkse pipetje met een vlododend middel als Stronghold en perfect te combineren met ontwormingsmiddelen als Milbemax.

 

MVG, Dierenarts M. van Kessel