Terug

Zwerf poes (schildpadpoes) wel/niet in huis nemen naast mijn eigen kat?

Marieke Wissink

Hallo,

 

Sinds dat wij in ons huidige huis wonen loopt er een zwerf poes rond, deze is heel aanhalig en lief, wil al bijna op schoot zitten buiten maar schrikt nog wel bij plotselinge beweging. Afgelopen winter heb ik haar bijgevoerd met brokjes van onze kat.


Is het verstandig om dit beestje in huis te nemen naast mijn eigen gecastreerde (binnen) kater van 4 jaar, hij is wel altijd erg opgewonden en blaast naar de poes buiten als zij voor het raam zit buiten. De zwerf poes is een schildpad poes, geeft kopjes als ik buiten ben, loopt mij achterna als ik de even buiten loop, ik mag haar aaien, als ik thuis kom van werk met de auto zit zij op mij te wachten (ook al toen ik haar nog niet voerde).

 

Ben nu wel gestopt met het voeren want mochten wij gaan verhuizen vindt ik het zielig als ze niet meer voor zichzelf zorgen kan.  Mijn vriend en ik denken dat het beestje is achtergelaten door de vorige bewoners omdat het zo aanhalig en lief is.  Dus wat doe ik en is verstandig, wel niet in huis nemen om als een huispoes te verzorgen?


1 Antwoord

Antwoord van Dierenkliniek de Liemers

Beste Marieke,

 Wat mij betreft staat of valt het met jullie kater. In het algemeen zijn katers tolerant voor poezen. Nu je schrijft dat je kater blaast naar haar is de kans echter groot dat dat nu niet het geval is.

Je zou kunnen proberen op neutraal terrein de katten aan elkaar te laten wennen. Dit doe je in een kamer of ruimte waar noch jouw kater, noch de poes vaak komt. Vóór die kennismaking zou je al feromonen kunnen uitwisselen. Als je met een wattenschijfje de kop aait kan je deze geurstoffen winnen. Ook zijn er feromoon verdampers (Feliway), die de katten relaxed maken.

 Het blijft echter spannend. De uitkomst is niet te voorspellen.

Succes!

A. Bruns, Dierenkliniek de Liemers, Zevenaar